czwartek, 1 kwietnia 2010

Placki ziemniaczane z sosem mięsnym i serem

Dzisiaj proponuję placki ziemniaczane z pożywnym mięsem mielonym. Zarówno placki jak i sos można zrobić w większej ilości, a na drugi dzień wystarczy wszystko odgrzać na patelni lub w piekarniku. Danie nie jest niskokaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia. Podawać można z ketchupem lub moim ulubionym sosem egzotycznym.
 
Składniki na placki ziemniaczane:
- 10 dużych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- oliwa

Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach razem z cebulą. Odcisnąć nadmiar wody. Dodać resztę składników i wymieszać. Smażyć średniej wielkości placki na rozgrzanej oliwie.

Składniki na sos mięsny:
- 40 dag szynki wieprzowej
- duża łyżka koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek ketchupu
- cebula
- oliwa
- sól
- pieprz
- bazylia
- imbir
- papryka ostra w proszku
- przyprawa gyros

Przygotowanie:
Szynkę zmielić, cebulę posiekać. Mięso wymieszać z przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać mięso i obsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Dusić pod przykryciem 30 minut.

Ponadto:
- ser żółty w plastrach

Gotowe placki obłożyć mięsem, przykryć serem i zapiec w piekarniku kilka minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...