wtorek, 18 maja 2010

Krokiety z mięsem mielonym

Z kilkudniowym opóźnieniem dodaję przepis na krokiety z ciasta naleśnikowego z farszem mięsnym. Mąż uwielbia mięso mielone, dlatego często wyszukuję przepisy z wykorzystaniem takiego mięsa. Ja użyłam szynki wieprzowej, ale równie dobrze można wykorzystać mieszane mięso mielone, jak kto woli. Nie będę pisać ile krokietów Bartek wsunął na obiad ;)

Składniki na farsz:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- kilka łyżek ketchupu
- sól
- pieprz
- organo
- kilka łyżek wody
- oliwa do smażenia

Składniki na naleśniki:
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 1 jajko
- sól

Ponadto:
- tarty żółty ser

Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć na patelni cienkie placki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa. Chwilę smażyć. Dodać puszkę pomidorów wraz z zalewą, ketchup, przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Każdy naleśnik posmarować cienko ketchupem, nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiet i posypać tartym serem. Zapiekać do momentu rozpuszczenia sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...